Biografia

ELS PRIMERS ANYS

Amarok (llop en llengua esquimal) es va formar a principis de l'any 1990 amb la unió d'en Robert Santamaría i de la Lídia Cerón. En Robert, teclista i compositor, elaborava aleshores música electrònica pels seus propis audiovisuals de naturalesa i divulgació científica. La Lídia, i gràcies a la formació clàssica, ha sabut cultivar la seva entranyable veu, donant un color únic al grup. Entre el 1990 i el 1992, i en companyia de músics diversos, el grup ofereix concerts arreu de Catalunya. A l’estiu del 1991 s’edita el seu primer MC “Migracions” i al Febrer del 1992 el grup és convidat a participar al “IV Encuentro Iberoamericano de Música Electrónica”, celebrat a Caracas (Veneçuela). L’any 1993 marca un canvi important en la dinàmica d’Amarok ja que, seguint els principis que l’havien guiat i inspirat des del començament, el grup opta per instal·lar el seu estudi en una casa de camp alimentada únicament per energia solar fotovoltaica, situada al nord de Catalunya. Després de més d’un any de treball, a la primavera del 1994 edita pel seu compte el CD “Els nostres petits amics”, de base principalment electrònica amb elements simfònics i "New age". El reconeixement obtingut gràcies a aquest treball fa que l’any 1995 el prestigiós segell madrileny Lyricon produeixi el segon CD del grup “Canciones de los mundos perdidos”, inspirat principalment en l’obra de J.R.R. Tolkien. En aquest àlbum ja s’aprecia una tendència cap a la música acústica, envoltada d'alguns tocs ètnics.

CANVIS

A la primavera del 1996 es produeix un nou canvi en l’estructura i la concepció d’Amarok, amb la incorporació d’en Víctor Estrada, guitarrista, baixista i compositor, i d’en Manel Mayol, flautista, ambdós amb una important experiència en el camp de la música clàssica i celta. Així el 1998 s’edita "Gibra’ara". En aquest disc es defineix ja un estil més homogeni de música acústica amb importants elements extrets del rock simfònic, la música ètnica i el folk. Aquest disc va ser editat al Japó pel segell “Belle Antique”. Les participacions del grup al programa "Hidrogen" han culminat amb la gravació de dos temes per a la sèrie de vídeos i CDs sobre la naturalesa a Catalunya, ambdós amb gran èxit de vendes: “Espais naturals de Catalunya” vols. 1 i 2. També ha participat en el disc "Les quatre estacions a Catalunya". El 1999 Amarok participa a “La Cova, III Encontre internacional de noves músiques de Catalunya” realitzat a l’Espluga de Francolí (Tarragona) i al “1r festival de música medieval Dragón” a Pinto (Madrid). El Març del 2000 ofereix la pre-estrena del seu quart àlbum en el cicle de folk del C.A.T. (Centre Artesà Tradicionàrius) de Barcelona.

CONSOLIDACIÓ

A finals del 2000 el segell madrileny Tecnosaga edita el quart treball “Tierra de especias”, un disc en què els elements i la tímbrica mediterrània s’afegeixen a la paleta estilística i instrumental del grup. Aquest treball va ser rebut amb gran entusiasme per la crítica, i la revista madrilenya “Todas las novedades” el va declarà el millor disc espanyol de noves músiques de l’any 2001. A la primavera del 2001, nous músics s'afageixen al grup, canviant la dinàmica damunt dels escenaris, i la sonoritat d'Amarok. La incorporació de na Marta Segura a la veu, n'Alán Chehab al baix, na Mireia Sisquella als saxos, en Carles Gallego a la guitarra elèctrica i en Pau Zañartu a la bateria inicien una nova època per presentar el cinquè treball discogràfic "Mujer Luna", editat el Juliol del 2002 per Tecnosaga i Luna Negra a Mèxic. En aquest, els elements del rock simfònic hi tenen molta presència i permeten aconseguir més força i contundència que en treballs anteriors, però es manté la tímbrica mediterrània i ètnica de fusió. La gira de presentació d’aquest treball els porta, entre d'altres, a Barcelona, Madrid (Sales Suristán i Lamala) i al prestigiós Festival Internacional de rock simfònic BajaProg de Mexicali (Baja California, México) amb una excel.lent acollida per part de la crítica.

LA DARRERA ETAPA

L'any 2004 i després de diversos mesos de treball de composició i gravació, el grup treu el seu últim disc, el sisè en la seva carrera, sota el títol “QUENTADHARKËN”. Aquest és editat l'estiu del 2004 pels segells Tecnosaga, d' Espanya, i Luna Negra de Mèxic (amb la llicència per distribuir-lo per tota Amèrica). A més a més, gràcies al seu acord amb Musea Records, de França, el treball discogràfic es distribueix per Europa. El disc també arriba al Japó, on té una excel·lent acollida. 
El grup realitza varies presentacions del treball durant el 2004, inclosa l'actuació al consolidat Festival de Rock Progressiu de Tiana, a Barcelona, al maig. Al setembre, amb Renato Di Prinzio a la bateria i Pablo Tato a la guitarra elèctrica, Amarok actua en diversos concerts a Estats Units, com Nova York, Baltimore i Carolina del Nord. En aquest últim lloc, Amarok participa al festival PROG DAY.
L'any 2005, el grup inicia les seves actuacions en directe al febrer, realitzant algunes presentacions a Espanya (incloent Madrid i Zamora). A l'abril del 2005 Amarok actua al Festival Gouveia Art Rock, de Portugal, on també hi participen, entre d'altres, Univers Zero o Miriodor. Al juliol, la banda actua al Festival Art Rock MINNUENDO, a Peralta, Navarra i al festival Folk Rural, a Catalunya.

L' ETAPA ACTUAL

L'any 2006 i ja amb la formació actual de sextet, Amarok segueix creixent i repeteix en el prestigiós Festival internacional BajaProg de Mexicali (Baixa Califòrnia, Mèxic). Sense deixar de treballar en la gravació dels temes del què serà el seu setè treball, realitzen diferents concerts per Catalunya, entre els quals destaquen el Festival Paupaterres, a Tàrrega, el Folk Rural (on repeteixen) a Pardines, i a Barcelona (Sala La Rulot).

DISCOGRAFIA:

  • Migracions MC 1993
  • Gibra’ara (Belle Antique, Japó) CD 1998
  • Mujer Luna (Luna Negra, Mèxic i Musea, França) CD 2002
  • Quentadharkën (Luna Negra, Mèxic i Musea, França) CD 2004